1. Doe niet te vaak boodschappen en maak een lijstje

Het is voordeliger om 1 of 2 keer per week boodschappen te doen dan elke dag. Je moet dan veel beter nadenken over wat je gaat kopen en bent bijna verplicht om daarvoor een boodschappenlijstje te maken.  Zo’n lijstje zorgt ervoor dat je veel minder verleid wordt tot (vaak dure) impulsaankopen.

2. Maak grote porties en vries daarvan een deel in

Veel van eenzelfde gerecht maken is goedkoper dan hetzelfde gerecht verschillende keren in kleine porties maken. In dat laatste geval zit je  vaak met meer afval. Bovendien zijn grote verpakkingen van producten vaak voordeliger. Maak dus in een keer voldoende porties, verdeel ze, en vries ze in voor later.

3. Kook seizoensgebonden 

Het klinkt logisch, maar toch doen we het vaak te weinig: seizoensgebonden koken. Seizoensgebonden producten zijn nu eenmaal goedkoper omdat er geen transport- en andere kosten bijkomen. En bovendien zijn seizoensproducten ook veel lekkerder! Tip: gebruik deze handige groenten- en fruitkalender om te weten wat je wanneer kan kopen.

4. Vergelijk prijzen en promoties van winkels in je buurt

Het is al lang niet meer zo dat bij een bepaalde winkel altijd alles goedkoper is. Vooral voor merkproducten doe je er goed aan om te vergelijken en promoties te raadplegen. Dat kan bijvoorbeeld via deze koepelsite. Voor verse producten trek je best op onderzoek uit: dit verschilt echt van product tot product en van winkel tot winkel.

5. Ga creatief om met restjes

Eten weggooien is eigenlijk sowieso not done. En door de restjes creatief te gebruiken kan je bovendien nog eens besparen ook. Met de meeste groenten kan je lekkere soepen maken, van vlees en vis kan je bouillons trekken, kruiden en fruit kan je dan weer invriezen. Of maak heerlijke quiches van restjes, zoals in dit recept.

6. Gebruik het (gratis) internet voor inspiratie

Op verschillende websites vind je leuke én gratis inspiratie voor budgetkoken. Enkel tips:

  • Budgetkoken.be
  • One Pound Meals
  • FiveEuroFood
  • 7. Kook om de beurt met familie of vrienden

    Deze tip hangt wat samen met tip 2: als je grotere porties kunt maken, kom je sowieso voordeliger uit. Maar beurtelings koken heeft nog vele andere voordelen: het is tijdbesparend, je doet veel inspiratie op en ook hier word je verplicht om een boodschappenlijstje te maken. Bovendien is het gewoon ook veel gezelliger!

    8. Zoek alternatieven voor duurdere ingrediënten 

    Veel begint natuurlijk met de keuze en de aankoopprijs van je ingrediënten. Het is net een kunst om te kunnen én durven uitpakken met goedkopere ingrediënten. Het hoeft zeker geen kreeft of coquilles te zijn om er een echt feest van te maken! Kijk bijvoorbeeld maar naar deze feestelijke gerechten met schartongetjes of lamskroontjes. Superlekker en voordelig. 

    9. Zelf telen = leuk, lekker en voordelig

    Als je er wat tijd voor kan vrijmaken is zelf telen dé oplossing tot voordelig koken. Je kan immers op een beperkte oppervlakte in de tuin zelf aan de slag met ingrediënten die in de supermarkt vaak veel kosten. Denk aan verse kruiden, pepers, groenten en fruit, enzovoort.

    10. Raadpleeg de enige echte... njam!-website! 

    Wist je dat je op de handige njam!-website ook kan zoeken op budget? Kies bijvoorbeeld voor recepten onder de 10 euro, of voor al wat meer feestelijke recepten recepten van 10 tot 20 euro. Daarnaast kan je je hier ook gratis inschrijven om wekelijks een lekker en haalbaar weekmenu in je mailbox te ontvangen. Smakelijk!